Billån

laanlet En bil er en stor investering, faktisk så stor en investering, at der selv fra økonomernes side af, bliver beregnet på hvor stor en effekt bilsalget i Danmark har på økonomien. Der sælges nemlig mange biler i Danmark, og priserne på biler er høje – blandt andet på grund af den afgift, som bliver sat på fra staten.

 

Derfor er det i dag helt normalt, at låne penge til køb af en ny bil – eller en brugt bil for den sags skyld. Billån dækker dog ikke kun køb af biler, men også andre motorkøretøjer – billån hedder billån i dag, da det allermest benyttes til at købe biler.

 

Billån udbydes af forskellige låneinstitutioner, men da billån ofte strækker sig over et bredt lånebeløb i omegnen af flere hundrede tusinder af kroner, så er det oftest de større låneinstitutioner, der kan tilbyde billån til forbrugerne. Derfor er sandsynligheden for at du låner penge fra en stor låneinstitution, når du tager et billån, rimelig stor – og det er en positiv ting. De større låneinstitutioner har større erfaring med større lånebeløb.

 

Karakteristika for billån

Der er flere ting der er karakteristisk for et billån, og selvom det er umuligt at lave en fuldstændig generel karakteristika for billån, så er det alligevel et forsøg værd. Der er nemlig forskel på blandt andet billån, boliglån, forbrugslån og mange af de andre lån – herunder finder du specifikationer for billån, der er rimelig generelt for netop det lån.

 

  • Billånets hovedformål er at give penge til dig, så du kan købe en bil.
  • Billånet kan fås hos låneinstitutioner, bilforhandlere og diverse banker.
  • Et billån har ofte en kortere løbetid end et almindeligt boliglån, men en længere løbetid end et forbrugslån.
  • Billån kommer i forskellige lånetyper – eksempelvis kan du få et billån med pant i en ejendom, hvis ikke du allerede har lånt for 80% af ejendommens værdi.
  • Et billån tilbagebetales oftest med renter, og der tillægges nogle steder gebyr på oprettelse og forandringer i lånet.

 

Som førnævnt er det svært at generalisere billån, men ovenover får du et hurtigt indblik i hvilke specifikationer der er for et billån. Men det er vigtigt at holde fast i renterne, gebyrerne og omkostningerne, der er ved et lån.

 

Du får nemlig det bedste billån, hvis du kan få omkostningerne ned, da du også skal tænke på, at en bil også kræver udgifter efter købet. Derfor skal du altid tænke på, at få den billigste pris som overhovedet muligt, og regne på, hvad det vil koste dig om måneden, at køre i din nye bil.

Billån fra bilforhandlere, låneinstitutioner og banker

Selvom du er forelsket i din bil, så skal du som vi har nævnt tidligere, huske på, at det er en omkostning der kommer ud af din egen lomme til sidst. Når du låner penge har du typisk valget mellem bilforhandlere, låneinstitutioner og diverse banker ved et billån. Bilforhandlerne er ivrige efter, at låne dig penge, da du køber bilen hos dem. De tjener mange penge på at tilbyde deres kunder billån, og de har ofte også højere renter og i sidste ende flere omkostninger ved billånet.

 

bil

Låneinstitutioner og banker kan slås sammen i ét, og da der er stor konkurrence her, så konkurrer de altså også på den samlede omkostning, som det vil koste låntageren. Derfor har du som forbruger gode muligheder for, at lave en god handel når du tager et billån. Du kan også få et rigtig godt lånetilbud over internettet igennem låneinstitutioner, og her er det vigtigt at overveje de forskellige tilbud og kigge på den samlede pris, som du kommer til at betale.

 

Inde under kategorien låneinstitutioner finder du også realkreditinstitutterne. De tilbyder dig lån mod pant i fast ejendom, og tommelfingerregelen er, at du ikke allerede har belånt 80% af ejendommen.

Vælg det rigtige billån

Nu ved du hvad et billån er, og hvor du kan låne penge til en bil. Det nu blevet tid til at vælge det helt rigtige billån, og der er det anbefalelsesværdigt, at du i det mindste har følgende ting i orden:

 

  • Bilens pris.
  • Din egen udbetaling til bilen.
  • Maksimalt budget til at betale hver måned til en bil – kun til lånet.
  • Estimering af hvad det vil koste dig at have en bil hver måned – inklusiv forsikring, benzin/diesel, bilsyn, skader, serviceeftersyn mm.

 

Når du har disse ting, kan du begynde at indhente tilbud og vælge dit helt rigtige billån. For nu ved du hvad du skal have, og du ved, hvor dine egne grænser er rent økonomisk.