Prioritetslån

Prioritetslån er blot en af de mange typer af lån, som du kan tage i Danmark. Det er et lån, som mange kender til, men der er stadig mange, som ikke har hørt om prioritetslån før, og hvad det egentlig er godt for.

 

Hvad prioritetslån er, hvor det kan bruges samt fordele og ulemper bliver oplyst i denne artikel, så lad os hoppe direkte ud i det.

 

Et prioritetslån kan ofte sammenlignes med en slags kassekredit, som kan bruges til rigtig mange forskellige ting. Det er et banklån, hvor du efter at du har optaget lånet, får pengene sat ind på en indlånskonto. Derved har du alle pengene, som du har lånt, på denne konto, og den kan sagtens sammensættes med din lønkonto. Derudover kan du benytte pengene til det, som du har lyst til(netop derfor bliver prioritetslån sammenlignet med en kassekredit).

 

Lad os tage et eksempel: Eksempelvis kan det være at du har lånt 200.000 kroner med et prioritetslån, og disse penge bliver altså sat ind på en indlånskonto til den pågældende rente, som du har lånt pengene til. Har du selv 150.000 kroner på en af dine andre konti, så kan du sætte dem ind på denne indlånskonto, og få den samme rente. Udlånsrenten er nemlig lig indlånsrenten på den konto der bliver oprettet i forbindelse med et prioritetslån. Dog er dette typisk kun gældende op til lånebeløbet.

 

Brug dit prioritetslån korrekt

Nu nævnte vi at du kan benytte pengene, som du har lånt igennem et prioritetslån, til det som du har lyst til det. Det er i og for sig også rigtigt, men vi anbefaler at du benytter et prioritetslån rigtigt, og bruger det som en slags kassekredit.

 

Procenter Du kan eksempelvis godt låne penge til en bolig igennem et prioritetslån, men det er ofte dyrere end at tage et ganske almindeligt realkreditlån, så hvis du skal låne penge til at betale for din bolig, så er realkreditlån at anbefale. Et prioritetslån tages også mod pant i dit hus, men med dette lån er det anbefalet, at du benytter det til eksempelvis at få et nyt køkken eller lignende renoveringer/tilbygninger.

 

Finansierer du dit hus med realkreditlån, og tager noget prioritetslån oveni, så har du lige pludselig en masse penge, som du kan bruge, når der skal laves noget på huset. Hvis du så har sammenkoblet indlånskontoen med din lønkonto, så kan du i princippet låne pengene ”gratis”, hvis du har lige så mange penge sat ind på kontoen, som det beløb der er lånt.

 

Et prioritetslån kan desuden også benyttes som et nedsparingslån, og der er en masse fleksibilitet omkring dette, og hvorvidt det er en god ide eller ej, afhænger af din personlige situation.

 

Alene den viden, som der er givet omkring prioritetslån her, giver dig et overblik over hvilke fordele og ulemper, der er ved prioritetslån. Det er en fordel, at du kan få nogle penge, som du kan bruge til uforudsete udgifter, tilbygninger, renoveringer og andet. Samtidig er det en gigantisk fordel, at du kan sammenkoble indlånskontoen med din lønkonto, og dermed få samme udlånsrente som indlånsrenten.

 

Ulemperne derimod er, at der ofte ikke er noget loft på renten, så du kan ende med at tilbagebetale lånet i en høj rente. Du kan selvfølgelig nogle steder lave en aftale med banken, så der er et loft på renten – men som standard følger renten på prioritetslån markedsrenten.

 

Tag et prioritetslån

Nu hvor du ved mere omkring et prioritetslån, så ved du også, om du skal optage sådan et lån eller ej. Et prioritetslån optages typisk igennem banken, og der findes mange forskellige specifikationer indenfor prioritetslån, da det afhænger af banken.

 

Det næste skridt imod optagelse af prioritetslån er, at finde ud af, hvad du skal bruge dine penge til, og derefter vurdere hvor meget du har brug for at låne. Husk nu, at det ikke er den bedste ide, at låne igennem et prioritetslån, hvis du skal betale for din bolig – men det er derimod en fantastisk ide, at låne penge til eksempelvis renovering, tilbygning og andre lignende ting.

 

Som det allersidste skridt inden du optager et prioritetslån, skal du også overveje hvorvidt du vil have din lønkonto sammenkoblet med din indlånskonto – husk at du får samme indlånsrente som udlånsrente på den konto der bliver oprettet i forbindelse med et prioritetslån.