Boliglån

Når du skal købe en bolig, så er sandsynligheden for at du skal optage et lån for at dække de store udgifter meget stor. De lån der kan optages ved et boligkøb kaldes i al almindelighed for boliglån.

Det er en af de typer af lån, som langt de fleste danskere stifter bekendtskab med på et eller andet tidspunkt i deres liv. Eftersom lånebeløbet ofte er i en stor størrelse, så er det de større låneinstitutioner, der tilbyder boliglån. Dette skyldes at lånebeløbene er blevet højere end før. I dag er det meget almindeligt at låne et beløb i millionklassen, da huspriserne i Danmark er steget voldsomt de sidste 15 år, og udgifterne er blevet større ved et huskøb.

Men selvom boliglån er den overordnede kategori, der nævnes, når der tales om lån vedrørende boliger, så er der mange underkategorier, der kan nævnes ved et boliglån.

Typer af boliglån

Din bankrådgiver, venner, bekendte og selvfølgelig din familie, har nok fortalt dig en masse gode råd omkring hvilke boliglån der findes. Obligationslån, realkreditlån, afdragsfrilån, flexlån, rentetilpasningslån og mange andre boliglån er nok blevet nævnt, når snakken er faldet på lån ved huskøb. Disse lånetyper er også nogle af de kategorier, som vi nævnte tidligere, da disse går ind under boliglån.

Dog kan nogle af lånene slås sammen, og sammenlignes, da de minder meget om hinanden og deres karakteristika overlapper. Men lad os da hurtigt dykke ned i de største kategorier indenfor boliglån, som er de fastforrentede lån og rentetilpasningslån (flexlån).

Mange danskere er i tvivl om forskellen, men her får du et klart og direkte svar på forskellen imellem disse to lån.

Fastforrentede lån

Et fastforrentet lån er et lån, der kan benyttes til boligkøb. Det er et lån, der holder sin faste rente igennem hele låneperioden. Dette giver dig muligheden for, at få en liste over de betalinger der skal betales til låneinstitutionen i hele låneperioden – og disse udgifter kan du få udleveret, så du med det samme kan se hvor meget du skal betale hver evig eneste måned, indtil dit lån er blevet tilbagebetalt.

Denne mulighed har mange danskere fået øjnene op for, og det er også rart, at vide lige præcis hvad der skal betales i de næste mange måneder, når du skal tilbagebetale dit boliglån. Det giver dig en vis sikkerhed, da du dermed ved, at din husleje ikke lige pludselig ændrer sig.  Også selvom der går 20 år (hvis dit lån eksempelvis løber i 30 år).

Rentetilpasningslån eller flexlån

Dette lån, som kaldes for rentetilpasningslån eller flexlån, er en anden type lån. Dette lån giver dig en meget kort oversigt over, hvad du skal betale hver måned som husleje. Dette skyldes at der med rentetilpasningslån kan tilpasses så meget, at du kan skifte renten på dit lån ud rimelig ofte – og det kan både være en fantastisk god ide, men også samtidig være noget, som du brænder nallerne på.

Hvis renten stiger, så ender du med at betale flere penge i husleje, men falder den, så betaler du mindre. Med et flexlån eller et rentetilpasningslån, kan du ofte få en lavere rente end med et fastforrentet lån, og det giver en lavere husleje, når renten er lav.

Så kort sagt er forskellen på fastforrentede lån og rentetilpasningslån, at du i det ene lån har en fast rente, mens du i det andet lån har en tilpasselig rente, der skifter imellem forskellige perioder. Det kan være at du vil beholde renten i 1 år, 3 år eller 5 år. Forskellige låneinstitutioner giver forskellige muligheder, når det kommer til rentetilpasningslån.

En tredje type boliglån

Selvom der groft sagt er to hovedkategorier, når der skal lånes til et boligkøb, så er der altså også en tredje type. Det er en slags blanding af flexlån (rentetilpasningslån) og fastforrentede lån.

Dette lån går ofte ind under navnet FlexGaranti, og det giver dig de fleksible muligheder der er ved rentetilpasningslån, men samtidig får du også de garantier og sikkerheder, der kommer med et fastforrentet lån.

Med sådan et lån undgår du de evige bekymringer om, at renten vil stige over natten, da du kan lave et renteloft med FlexGaranti. Du kan udover dette, også glæde dig til den lave husleje, da du med sådan et boliglån, der har stemplet FlexGaranti, får en lavere rente.

Som du kan se, så er der mange muligheder for boliglån, når du skal købe et hus. Det er vigtigt at finde ud af hvilken slags person du er, og hvilket lån du har tænkt dig at tage.

Denne side er præsenteret i samarbejde med mediet Erhvervssektionen.dk