Låneudbyderens risiko ved lånet er rent proteinpulver for renten

Når du låner på nettet, er det låneudbyderens risiko ved at låne dig pengene, der afgør størrelsen på renterne. Jo større risiko, jo højere rente kommer du til at betale og jo større er gebyrerne oftest også.

Har du brug for et lån, er din første tanke nok at ringe i banken og tale med din bankrådgiver. Her skal beløbet dog sjældent være særlig stort, før du skal stille med både lønsedler, årsopgørelse og et budget, så banken kan bedømme, hvorvidt du har luft nok i økonomien til at kunne betale lånet tilbage.

Skal du låne et meget stort beløb eller f.eks. låne til en ny bil, vil banken derudover oftest kræve sikkerhed for lånet, enten i den ting du låner til eller i fast ejendom eller noget andet værdifuldt, som du er ejer af.

Synes banken ikke at du har den fornødne luft i økonomien eller har du ikke noget,der er værdifuldt nok at stille som sikkerhed, er de ikke interesserede i at låne dig pengene. Men hvad gør du så?

Lån på nettet og slip for at stille sikkerhed og lægge budget

I stedet kan du forsøge at ansøge om et lån på nettet. Her vil mange låneudbydere stadig gerne se den seneste lønseddel og din årsopgørelse, men ingen af låneudbyderne vil kræve, at du stiller sikkerhed eller at du fremsender et budget. Heller ikke selv om du låner helt op til de 350.000 kroner, der er det maksimale beløb, du kan låne online på nettet for tiden.

Ved ikke at forlange sikkerhed for lånet, løber låneudbyderen en højere risiko. Det tager de sig betalt for i form af en højere rente, end du skulle have givet i banken. Hvor meget højere renten er,

proteinpulver6

afhænger dog af, hvilken låneudbyder du vælger. Hos de billigste ligger renten faktisk på niveau med et forbrugslån i banken, så vi taler ikke om en voldsom forhøjelse.

Lån på nettet uden dokumentation

Renten bliver først for alvor høj, hvis du låner et sted, hvor de ikke forlanger dokumentation for, at du har fast indtægt eller beder om kendskab til, hvor høj din årlige indtægt har været hidtil. Her ved låneudbyderen godt, at der er stor risiko for, at du ikke vil være i stand til at betale tilbage eller at dine afdrag bliver forsinket flere gange i løbet af tilbagebetalingsperioden. Derfor får gebyrerne for overskridelser af betalingsfristerne også et nøk opad.

Endnu værre går det, hvis du også er optaget i Experian – det gamle RKI – eller Kreditor Registeret. Her vil der oftest være lukket for lån hos enhver låneudbyder, men enkelte steder kan du godt låne på trods af en RKI-registrering – enten fordi de ikke tjekker det eller er ligeglade med det faktum, at du allerede er registreret som dårlig betaler for at forhindre, at du stifter ny gæld.

Man kan sige at størrelsen på de renter og gebyrer, du skal betale på dit lån, får sig et ordentligt skud proteinpulver, jo større risiko låneudbyderen skal løbe.

Husk altid at få flere lånetilbud at sammenligne med

Igen kan procentsatsen på renterne være meget forskellig fra låneudbyder til låneudbyder. Derfor er det vigtigt, at du får flere tilbud på dit lån, inden du beslutter dig for, hvilken låneudbyder du ønsker at tage lånet hos.

Den nemmeste måde at sammenligne lån på er ved at se på de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Det er en procentsats alle låneudbydere skal oplyse og den er beregnet på baggrund af de samlede renter og gebyrer, der løber på dit lån i løbet af et år.

Men tjek også lige gebyrerne for rykkerskrivelser og andre gebyrer, der måtte blive lagt på, hvis du skulle misse et afdrag. De vil oftest også være større hos den låneudbyder, der løber den største risiko ved at låne dig pengene.

Så kommer du ikke til at betale for meget for dit lån

Comments are closed.