Styr på reglerne om skat ved familielån!

Styr på reglerne om skat ved familielån!

Får du fradrag for renter? Og hvad kræver det?

Med et familielån kan du låne penge privat af forældre eller andre. Det betyder, at du kan låne til en lavere rente end i bankerne, eller måske endda helt uden renter og gebyrer. Men hvad skal der til for at det er lovligt? Og hvordan er skattereglerne for familielån? Læs mere her.

Et familielån behøver i virkeligheden ikke at indgås inden for familien. Det dækker over et hvilket som helst lån mellem private. Men det kaldes et familielån, fordi det normalt indgås blandt familiemedlemmer. Og oftest fra forældre til børn.

Med et familielån kan du låne penge af dine forældre med eller uden renter og afdrag. Men det er vigtigt, at lånet overholder skattereglerne. Ellers risikerer du, at SKAT regner lånet for en gave, og så skal du betale skat af beløbet.

Bliv klogere på, hvordan du undgår det, og hvad du ellers skal være opmærksom på om skat ved familielån her.

Sørg for at oprette et familielån gældsbrev

Det er vigtigt, at I opretter et gældsbrev på familielånet. Det er jeres bevis over for SKAT på, at der rent faktisk er tale om et lån, og ikke bare en pengegave, du har modtaget fra dine forældre. Så vil du nemlig blive beskattet af beløbet.

Gældsbrevet skal beskrive gældens størrelse, afdrag, renter og så videre. Dokumentet skal også beskrive, at lånet er lavet på anfordringsvilkår. Det betyder, at dine forældre reelt kan kræve lånet indfriet når som helst. Det er et krav for private lån.

Fradrag for renter på familielån

Ofte indgås familielån uden rente, eller i hvert fald med en meget lav rentesats, for at lave et fordelagtigt lån. Men hvis der er renter på lånet, og I har udarbejdet et gældsbrev, så er der fuldt fradrag for renteudgifterne, ligesom på et hvilket som helst andet lån.

Husk dog på, at renteindtægten er en skattepligtig indtægt for dine forældre.

Få afdrag som gave

Hvis dine forældre ønsker at give dig afdrag på lånet som en gave, kan det lade sig gøre med op til 64.300 kr. årligt (gælder for 2018). Op til denne grænse er gaver fra forældre til børn (eller omvendt) fritaget for gaveafgift. Det skal dog ske spontant, og må ikke være en del af den faste aftale omkring lånet.

I så fald vil SKAT betragte hele lånet som en gave. Så ønsker I at lave denne løsning, skal det ske løbende, uden en fast aftale. Og gerne med et forskelligt beløb hvert år. Men så er det til gengæld fuldstændigt lovligt.

Få professionel rådgivning

Det er vigtigt, at du lever op til skattereglerne, når du indgår et familielån. Ellers risikerer du, at lånet betragtes som en gave i stedet. Og så skal der betales skat af beløbet.

Hvis du er usikker på, om du har helt styr på detaljerne, kan det være en rigtig god idé at vende sagen med en professionel skatterådgiver. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser senere.

Comments are closed.